Ryż jaśminowy i jego właściwości
7 lipca, 2021Ryż jaśminowy i jego właściwości
Ryż jaśminowy znany jest ze swojego lekko słodkiego zapachu budzącego skojarzenia z miodem i właśnie z jaśminem, któremu zawdzięcza swoją nazwę. Do Polski przywędrował z Azji i początkowo cieszym się zainteresowaniem przede wszystkim ze strony entuzjastów tamtejszej kuchni, z czasem jednak także inne grupy naszych rodaków nie mogły zaprzeczyć temu, że warto po niego sięgać. Jakie ma zatem właściwości i co sprawia, że warto się nim zainteresować?
Ryż jaśminowy – to warto wiedzieć
Ryż jaśminowy pochodzi z Tajlandii i do dziś jest najpopularniejszą odmianą spożywaną w tym kraju oraz ważnym towarem eksportowanym do innych części świata. Zaliczany jest do grupy ryżów długoziarnistych i zwraca na siebie uwagę nie tylko ze względu na wyrazisty aromat, ale również specyficzny, śnieżnobiały kolor. Na uwagę zasługuje również to, że jest delikatny w smaku i stosunkowo lepki już po jego ugotowaniu. Kojarzymy go przede wszystkim jako dodatek do dań mięsnych, w kuchni azjatyckiej ryż jaśminowy jest jednak uważany za cenny dodatek także w przypadku dań na słodko oraz tych, dla których podstawę stanowią warzywa.
Ryż jaśminowy a zdrowie
Ryż jaśminowy trafia do przekonania także tym osobom, które do samej kuchni azjatyckiej podchodzą z pewną ostrożnością i trudno się temu dziwić, bo ma przynajmniej kilka cennych właściwości. Tu na pierwszy plan wysuwa się to, że jest rekomendowany osobom znajdującym się właśnie na dietach odchudzających. Nie jest przesadnie kaloryczny, a do tego wzbogaca organizm zarówno o wartościowe węglowodany, jak i o błonnik pokarmowy zapewniając uczucie sytości i ograniczając do minimum ryzyko pojadania między posiłkami. Wśród jego entuzjastów nie brakuje także osób zajmujących się sportem, czy to amatorsko, czy to profesjonalnie. To idealne danie już po treningu, bo jest nie tylko sycący, ale również lekkostrawny, łatwy do zaakceptowania przez organizm poddany jeszcze chwilę temu dużym obciążeniom. Ryż jaśminowy jest też polecany jako produkt, który jest w stanie skutecznie uzupełnić poziom witamin, elektrolitów, minerałów oraz tłuszczów w naszym organizmie. Pozostawia na długo uczucie sytości, a do tego w jego składzie nie znajdziemy glutenu. Naukowcy coraz głośniej wspominają także o tym, że może przyczynić się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi, warto więc pomyśleć o tym, czy nie uczynić go częścią diety tych osób, którym grożą choroby serca oraz miażdżyca.
Ryż jaśminowy i jego właściwości odżywcze
Analizując właściwości odżywcze ryżu jaśminowego warto zwrócić uwagę przede wszystkim na to, że zawiera on sole mineralne różnego rodzaju. To cenne źródło żelaza i magnezu, sięgając po tę odmianę ryżu możemy mieć przy tym pewność, że zaopatrzymy organizm zarówno w cynk i fosfor, jak i w potas oraz żelazo. Ryż jaśminowy wzbogaca organizm także w witaminy z grupy B oraz witaminę E znaną jako witamina młodości i cenne wsparcie w walce z wolnymi rodnikami. Jak już wspomniano, jednym z jego znaków rozpoznawczych jest niska kaloryczność. 100 gramów ryżu to zaledwie 118 kalorii, mamy więc do czynienia ze składnikiem, który może być już nie tylko dodatkiem, ale wręcz podstawą tak zwanych diet redukcyjnych.
Ryż jaśminowy i jego zastosowanie
O ryżu jaśminowym mówi się przede wszystkim jako o dodatku do dań z wykorzystaniem ryb, mięsa oraz warzyw, nie jest tio jednak jedyna jego zaleta. W kuchni znajduje też zastosowanie jako baza do deserów, w tym zwłaszcza tych, w których dominują owoce egzotyczne takie, jak mango. Trudno też o lepszy składnik do tych dań, które nierozerwalnie kojarzą się z kuchnią tajską, takich, jak choćby risotto z ananasem oraz kurczak po tajsku.
Jak ugotować ryż jaśminowy?
Jeśli zależy nam na cieszeniu się wszystkimi właściwościami charakterystycznymi dla ryżu jaśminowego, nie powinniśmy zapominać o tym, że powinien być on ugotowany w odpowiedni sposób. Na szczęście, mamy do czynienia z zadaniem, które nie będzie sprawiać nam poważniejszych trudności.
Pierwszym krokiem powinno być zawsze przygotowanie ryżu do gotowania. W tym celu najlepiej wsypać porcję ryżu na sitko, a następnie przelewać go przez pewien czas zimną wodą. Gdy woda jest przejrzysta, możemy pozostawić ryż na sitku jeszcze przez jakiś czas, aby mógł odciec. Dopiero potem możemy wrzucić go do garnka. Tu warto zwrócić uwagę na kolejność czynności różniącą cię nieco od standardowej. Gdy mamy do czynienia z ryżem jaśminowym, do garnka trafia najpierw on, a dopiero w dalszej kolejności woda, najlepiej w proporcji 1 do 2. Wodę z ryżem należy doprowadzić do wrzenia, potem zaś gotować na niewielkim ogniu od 15 do 20 minut.
Gdy ryż jest gotowy, zdejmujemy garnek z ognia, nie powinniśmy jednak od razu wykładać go na talerze. Aby „doszedł” do siebie, warto pozostawić go pod przykryciem na około 10 minut. Po tym czasie możemy przemieszać ryz widelcem albo jeszcze raz przelać go zimną wodą i jest on już gotowy do spożycia. Smakuje wyśmienicie nawet bez przypraw, nic jednak nie stoi na przeszkodzie temu, abyśmy doprawili go dopasowując w ten sposób do własnych upodobań kulinarnych.
—–