Pieprz cayenne i jego właściwości

Pieprz cayenne i jego właściwości

2 lipca, 2021 0 przez admin

Pieprz cayenne i jego właściwości

Pieprz cayenne to jedna z tych przypraw, które cieszą się ogromną popularnością także w polskiej kuchni. Często można zresztą usłyszeć, że jego miejsce znajduje się nie tylko wśród innych słoiczków z przyprawami, ale i w domowej apteczce, mamy bowiem do czynienia z przyprawą mającą wyjątkowo korzystny wpływ na nasze zdrowie. Co warto wiedzieć o pieprzu kajeńskim, kiedy go stosować i w jaki sposób najlepiej wykorzystywać jego właściwości?

Pieprz cayenne – podstawowe informacje

Pieprz cayenne powstaje z ostrej papryki Capsicum Frutescens w naturalnych warunkach występującej przede wszystkim w Ameryce Środkowej. Dziś jej odmiany można spotkać także na trenie Indii, Pakistanu oraz Stanów Zjednoczonych, a choć pieprz kajeński znany jest przede wszystkim jako mielony proszek, który uzyskuje się z suszonych papryczek, w niektórych częściach świata problemem nie jest również pozyskanie go jako świeżej papryki. Przyprawa zwraca na siebie uwagę ze względu na intensywny aromat i smak, archeolodzy są przy tym zdania, że samą paprykę Capsicum Frutescens już 5 tysięcy lat przed naszą erą. Działo się to na terenie dzisiejszego Meksyku, stamtąd też pochodzą pierwsze informacje dotyczące tego, że pieprz cayenne ma nie tylko znakomity smak, ale również właściwości prozdrowotne.

Kapsaicyna i jej właściwości

Mówiąc o zaletach pieprzu kajeńskiego nie można nie wspomnieć o kapsaicynie. To właśnie ona odpowiada za ostry smak tak typowy dla papryczek chili. Kapsaicyna oddziałuje na receptory bólowe, a jej kontakt z komórkami nabłonka sprawia, że dochodzi do ich podrażnienia. Pieprz kajeński nie jest aż tak ostry, jak choćby papryczki chili, obecność kapsaicyny jest na tyle znacząca, że spożywanie go może powodować pewien dyskomfort. Mając to na uwadze nietrudno się domyślić, że nie jest to przyprawa zalecana najmłodszym smakoszom.

Właściwości lecznicze pieprzu cayenne

Jeśli smak pieprzu cayenne nam nie przeszkadza, możemy korzystać nie tylko z jego walorów kulinarnych, ale również z charakterystycznych dla niego właściwości prozdrowotnych. W tym kontekście warto wspomnieć przede wszystkim o działaniu przeciwzapalnym. Kapsaicyna znana jest z tego, że hamuje neuropeptydy odpowiedzialne za stany zapalne, co może okazać się szczególnie korzystne dla tych osób, które mają problemy ze stawami. Ma także właściwości przeciwbólowe, które można poznać zwłaszcza w odniesieniu do bólu głowy, a także pewne właściwości przeciwnowotworowe. Naukowcy zwracają uwagę również na to, że pieprz cayenne poprawia pracę układu immunologicznego, zmniejsza opuchliznę błon śluzowych i może rozwiązać problem zatkanego nosa tak typowy dla jesiennych infekcji. Jest też cennym wsparciem dla układu krążenia chroniąc nie tylko przed zawałem, ale również przed udarem. Na przyprawę tę mogą liczyć także wszystkie te osoby, które mają problemy z funkcjonowaniem układu pokarmowego. To idealne rozwiązanie wówczas, gdy zmagamy się z wrzodami przewodu pokarmowego wspierające żołądek w produkcji korzystnych dla niego soków ochronnych. Pieprz kajeński odznacza się tez działaniem bakteriobójczym zapobiegając skutecznie niektórym typom zatruć pokarmowych. Dodawanie go do posiłków może też ułatwić radzenie sobie z wzdęciami.

Papryka cayenne – kto powinien uważać?

Choć właściwości papryki cayenne mają prawo nam imponować, nie możemy zapominać o tym, że nie każdy może po nią sięgać. O ostrożność apeluje się przede wszystkim te osoby, które w trakcie leczenia sięgają po leki odpowiadające za hamowanie wydzielania kwasu żołądkowego. Pieprz cayenne wchodzi też często w interakcję aspiryny, a to może doprowadzić do istotnego zmniejszenia jej skuteczności. Nie jest to także przyprawa zalecana osobom, które regularnie sięgają po miłorząb i żeń-szeń, a także tym, które mają przepisane leki rozrzedzające krew. Jej regularne spożywanie zwiększa ryzyko krwawienia, co może okazać się szczególnie niebezpieczne dla naszego zdrowia.

Chili pieprz cayenne a odchudzanie

Pieprz kajeński jest wysoko ceniony przez wielu lekarzy między innymi dlatego, że przyspiesza metabolizm przyczyniając się jednocześnie do tego, że organizm pacjenta wytwarza więcej ciepła. Jeśli nie jest stosowany w dużych ilościach, może hamować apetyt, a tym samym zniechęcać do podjadania. Wszystkie te właściwości sprawiają, że możemy mówić w jego kontekście o przyprawie, która skutecznie wspomaga proces odchudzania. Niestety, należy liczyć się z tym, że pożądany efekt nie utrzymuje się długo. Nadużywając pieprzy cayenne sprawiamy, że nasz organizm uodparnia się na tę substancję, a co za tym idzie, zamiast pomagać w odchudzaniu pieprz kajeński może zakłócić proces odchudzania. Bardzo duże dawki kapsaicyny mogą też przyczynić się do uszkodzenia błon śluzowych, a nawet wątroby. Najbezpieczniejsze jest więc dodawanie małych ilości papryki cayenne do zup, sosów i dressingów, ryb, mięs i owoców morza. Pierwsze kuchenne eksperymenty należy zresztą wykonywać szczególnie ostrożnie, bo nawet niewielkie ilości mogą zmienić smak potrawy.