Pestki słonecznika i ich niezwykłe właściwości

Pestki słonecznika i ich niezwykłe właściwości

5 lipca, 2021 0 przez Adrianna Kurletto-Madejska

Skąd pochodzą?

Słonecznik przybył do Europy z Ameryki Północnej już w XVI wieku. Obecnie, największym jego eksportem zajmuje się sąsiadujący z nami kraj – Ukraina. Słonecznik należy do roślin z rodziny astrowatych (obejmującej w przybliżeniu 70 gatunków). Najbardziej znany jest słonecznik zwyczajny (Helianthus annuus)Jego wygląd jest dość charakterystyczny, gdyż możemy ujrzeć pojedynczy kwiat na grubej, dość długiej łodydze.

Pestki Słonecznika właściwości odżywcze

Jeśli szukasz źródła witaminy A, czy też witamin z grupy B – to na pewno pestki słonecznika są w tym wypadku dobrym wyborem, gdyż są jego dobrym źródłem. Witaminy z grupy B są źródłem magnezu, a dzisiejszy tryb życia bez wątpienia powoduje jego niedobór. Również przeciwdziała to skurczom mięśni, stresowi, pomaga także w koncentracji – co bez wątpienia sprzyja np. w czasie nauki czy pracy. Słonecznik sprzyja też w walce z migreną. Witamina E bez wątpienia wspiera w walce ze starością – działając przeciwutleniająco wspiera naszą skórę. Ma też zastosowanie w strefie płodności, ponieważ jej zawartość zwiększa płodność. 

Żelazo to szczególnie ważny pierwiastek dla ciśnienia naszej krwi. Wraz z potasem mają korzystny wpływ na cały układ krążenia. Ważną kwestią jest to, że kwasy nienasycone są elementarnym składnikiem błon komórkowych i zawierają się w budowie całego organizmu to warto podkreślić warto jeść słonecznik choćby ze względu na to, że słynie z tego, że jest oleistą rośliną – zawiera kwas omega-3 i omega-6. Pestki słonecznika są również bogate w wapno, co bez wątpienia wspiera budowę naszego układu kostnego. Co więcej, są bogate w żelazo, które jest niezbędne w zapobieganiu anemii. Jest to szczególnie ważna kwestia u kobiet w ciąży, gdyż mają tendencję do niedoboru tego pierwiastka. Zdarza się to też w czasie menstruacji. Niezwykłą zaletą jadalnej części słonecznika jest to, że znaczna część zarówno żelaza jak i potasu bierze dobroczynny udział w regulacji ciśnienia krwi, wpływając korzystnie na cały układ krążenia. 

Pestki słonecznika obniżają poziom cholesterolu LDL we krwi, co chroni nas przed rozwojem zmian miażdżycowych w naczyniach krwionośnych. Również stanowi to ochronę przed rozwojem zmian nowotworowych. Zawiera też kwas linolowy, który jako przeciwnowotworowa substancja sprawdza się w leczeniu przerzutów jelita grubego, raka płuc czy czerniaka.

Słonecznik jest co prawda kaloryczny (584,4 kcal/100g), jednak składa się z bardzo wartościowych tłuszczy, i witamin, które są naszemu organizmowi niezbędne. Pestki słonecznika mają niską wartość gimniczną oraz sycą na długo – co jest dobrym i prozdrowotnym rozwiązaniem włączyć ich do swojej diety. 

Pestki słonecznika – jak przyrządzić?

Ziarna słonecznika idealnie komponują się z sałatkami jako dodatek do pieczywa, wypieków, zup, potraw z warzyw. Co więcej, ze słonecznika wykonuje się także chałwę. Dobrym pomysłem jest podsmażanie ziaren na patelni, aby był bardziej chrupiący. 

Co do wersji słonecznika, to na pewno najlepszą wersją jest nieprzetworzona, ponieważ łupinka chroni ją przed utratą kwasów tłuszczowych. Z kolei prażone czy solone ziarna są z pewnością narażone na udział niepotrzebnej zawartości tłuszczy trans czy sodu.

 

Wartości odżywcze na 100 g

kalorie 584 kcal

białko: 20,78 g

tłuszcz ogółem: 51,46 g

nasycone: 4,455 g

jednonienasycone: 18,528 g

wielonienasycone: 23,137 g

omega-3: 0,083 g

omega-6: 23,050 g

węglowodany: 20,00 g

błonnik pokarmowy: 8,6 g

Witaminy:

A: 50 I.U;

E: 35,17 mg;

C: 1,4 mg;

K: 2,7 µg;

B1: 1,480 mg;

B2: 0,355 mg;

B3 (PP): 8,355 mg;

B6: 1,345 mg;

kwas pantotenowy: 1,130 mg.

kwas foliowy: 227 µg;

Minerały i inne

magnez: 325 mg;

żelazo: 5,25 mg;

potas: 645 mg;

sód: 9 mg;

wapń: 78 mg;

fitosterole: 534 mg.

fosfor: 660 mg;

cynk: 5,00 mg;

miedź: 1,80 mg;

mangan: 1,95 mg;

selen: 53 µg;