Mąka ryżowa – właściwości i zastosowanie. Jak zrobić mąkę ryżową?

Mąka ryżowa – właściwości i zastosowanie. Jak zrobić mąkę ryżową?

7 lipca, 2021 0 przez admin

Mąka ryżowa – właściwości i zastosowanie. Jak zrobić mąkę ryżową?

Mąka ryżowa znana jest zarówno pod swoją biało, jak i brązową postacią i w każdym z wymienionych przypadków charakteryzują ją imponujące właściwości prozdrowotne. Zalecana jest zwłaszcza osobom zmagającym się z problemem zaparć oraz tym, które muszą poradzić sobie z wysokim poziomem cholesterolu, sięgać po nią warto jednak nawet wtedy, gdy nie ma się poważniejszych problemów ze zdrowiem. Mąka ryżowa jest bogata w błonnik pokarmowy, magnez i witaminy z grupy B, jej ogromną zaletą jest zaś i to, że możemy, w zależności od własnych upodobań, zarówno kupić ją w sklepie, jak i przygotoać samodzielnie w domu.


Właściwości odżywcze mąki ryżowej

Mąka ryżowa imponuje ze względu na swój smak. Kojarzona jest przede wszystkim z wysoką zawartością magnezu, cynku i żelaza, znana jest jednak także z tego, że jest bogata w witaminy z grupy B. Ten rozbudowany skład przyczynia się do tego, że jej regularne jedzenie może wpływać korzystnie na cały nasz organizm. To cenne wsparcie między innymi dla układu sercowo-naczyniowego, nerwowego i odpornościowego. Mąka ryżowa znana jest jednak również z tego, że przyspiesza metabolizm energii i dostarcza węglowodanów. Możemy liczyć na nią także wówczas, gdy zależy nam na zaopatrywaniu nasz organizm w błonnik pokarmowy, a jednocześnie nie musimy obawiać się, że zbyt wysoka zawartość tłuszczów stanie się obciążeniem dla naszego żołądka. Oczywiście, gdy mamy do czynienia z mąką brązową, będzie ona miała więcej witamin, składników mineralnych i błonnika niż mąka otrzymywana z ryżu białego. Warto mieć to na uwadze planując zakupy.


Jak mąka ryżowa wpływa na nasze zdrowie?

Jak już wspomniano, mąka ryżowa, bogata zarówno w błonnik, jak i w skrobię, jest w stanie skutecznie rozwiązywać problemy z zaparciami. Można liczyć też na nią wówczas, gdy po antybiotykoterapii ma się naruszoną mikroflorę jelitową. Nietrudno się zresztą domyślić, że na tym nie kończą się wcale jej właściwości. Mąka ryżowa może być znakomitym zamiennikiem innych, mniej zdrowych mąk takich, jak choćby mąka pszenna. Jej regularne stosowanie jest w stanie doprowadzić do obniżenia poziomu cholesterolu i cukru we krwi, wspomaga metabolizm, a jednocześnie przyczynia się do zwiększenia uczucia sytości. Wpływa korzystnie na stan naszych kości, wspiera układ odpornościowy w okresie wzmożonej zachorowalności na przeziębienie i grypę, a ponieważ stanowi cenne źródło witamin z grupy B – pomaga w procesie utrzymania odpowiedniego napięcia mięśniowego.

Mąka ryżowa – zastosowanie

Świadomi tego, jak wiele korzyści może nieść nam jej spożywanie, powinniśmy zadać sobie pytanie o to, jak wykorzystywać mąkę ryżową w kuchni. Tu warto wspomnieć, że o jej szczególnej popularności mówi się w kontekście państw azjatyckich. Tam wykorzystuje się ją nie tylko do produkcji makaronu i pieczywa, ale także słodyczy. W naszej części świata z mąki ryżowej powstają przede wszystkim ciasta, krakersy oraz chipsy, choć sięga się po nią także w procesie produkcji płatków śniadaniowych oraz zagęstnika wykorzystywanego w zupach i sosach. Właściwości technologiczne mąki ryżowej są zbliżone do tych, które charakteryzują mąkę pszenną, zwykle więc można traktować je zamiennie. Szukając zastosowań dla mąki ryżowej nie musimy zresztą koncentrować się jedynie na pieczeniu ciast. Możemy wykorzystywać ją także jako dodatek do naleśników, a także jako substancję zagęszczającą do sosów. W sieci można znaleźć szczególnie wiele przepisów na muffinki z mąki ryżowej, a osoby decydujące się na wcielenie ich w życie nie ukrywają, że efekt końcowy jest wyjątkowo satysfakcjonujący.

Domowa mąka ryżowa

Mąkę ryżową można dziś kupić w niemal każdym sklepie ze zdrową żywnością. Nie ma jednak żadnych przeciwwskazań do tego, aby przygotować ją samodzielnie, w domowym zaciszu. W tym celu niezbędny okaże się nie tylko ryż, ale i urządzenie do mielenia. W sprzedaży dostępne są specjalistyczne sprzęty do mielenia mąki, jeśli jednak nie planujemy podobnych inwestycji, z pewnością wystarczający okaże się solidny blender. Myśląc o samodzielnym przygotowaniu mąki, nie musimy też obawiać się, że nasz ulubiony rodzaj ryżu okaże się nieodpowiedni. Tylko od nas zależy to, czy zdecydujemy się na ryż brązowy, biały, jaśminowy, czy też czerwony. Eksperci polecają przede wszystkim mąkę z ryżu brązowego zwracając uwagę na to, że właśnie ona będzie zawierać nie tylko najwięcej witamin oraz składników mineralnych, ale również błonnika pokarmowego.

Po wsypaniu ziaren ryżu mielenie powinno trwać na tyle długo, aby uzyskać konsystencję mąki. Ta jest gotowa do spożycia natychmiast po zmieleniu, można jednak używać jej także później. Jeśli zależy nam na tym, aby nie straciła charakterystycznych dla siebie właściwości, najlepszą opcją wydaje się przesypanie jej do papierowego opakowania, a następnie trzymanie w suchym, zaciemnionym miejscu. Mąka ryżowa wykonana przez nas nie musi być zresztą wcale wykorzystywana w kuchni. Ma właściwości pielęgnacyjne, dobrym pomysłem może być więc dodanie jej do maseczki na twarz opóźniającej starzenie się skóry.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

—–