Figi suszone i ich właściwości

Figi suszone i ich właściwości

7 lipca, 2021 0 przez Adrianna Kurletto-Madejska

Figi suszone i ich właściwości

Figi są owocami znanymi ze swoich znakomitych wartości odżywczych. Można spożywać je na wiele sposobów, nie sposób jednak nie zauważyć tego, że to właśnie figi suszone są tymi, które cieszą się szczególnie dużą popularnością. Często mówi się o tym, że stanowią znakomite źródło wapnia wzmacniającego nasze kości, a przecież nie jest to wcale jedyny ich składnik, na który powinniśmy zwrócić uwagę. Co zatem warto wiedzieć o figach i dlaczego warto po nie sięgać?

Figi suszone – podstawowe informacje

Figi są egzotycznymi owocami o nietypowych właściwościach odżywczych. Znane są z tego, że mogą wspierać pracę układu sercowo-naczyniowego, często wspomina się przy tym również o ich korzystnym wpływie na układ pokarmowy, hormonalny oraz nerwowy. Stwarzane przez nie możliwości sprawiają, że figi, pod wieloma postaciami, już od dziesięcioleci, są ważnym elementem medycyny niekonwencjonalnej. Tu warto wspomnieć choćby o przekonaniu, że figi gotowane w mleku mogą okazać się znakomitym sposobem na walkę z bólem gardła, choć wypada podkreślić, że nie jest to wcale jedyna ich zastosowanie.

Suszone figi na zęby i kości

Jak już wspomniano, figi są wysoko cenione przede wszystkim dlatego, że charakteryzuje je wysoka zawartość wapnia. To pierwiastek cenny zwłaszcza z perspektywy naszych kości, a jego zawartość w 100 gramach suszonych fig porównuje się do tej, jaka znajduje się w szklance mleka. Regularne spożywanie fig w ich suszonej postaci może przyczynić się do zapobiegania osteoporozie, a gdy mamy już do czynienia z tą chorobą – do ograniczenia jej niekorzystnego wpływu na organizm. Mając to wszystko na uwadze nietrudno jest zrozumieć, dlaczego tak wiele wysiłku wkłada się dziś we wprowadzenie fig suszonych do diety seniorów, kobiet po menopauzie oraz dzieci. Po figi suszone, choćby w postaci przekąski między posiłkami, mogą sięgać także osoby na co dzień prowadzące siedzący tryb życia oraz te, które zmagają się z problemem niedoboru witaminy D.

Suszone figi i lepsza praca jelit

Analizując zarówno figi, jak i inne suszone owoce nie możemy nie zauważyć tego, że właśnie suszone figi charakteryzują się imponującym bogactwem błonnika. Zasadność jedzenia produktów z jego wysoką zawartością wydaje się oczywista przede wszystkim tym osobom, które myślą o pozbyciu się nadmiaru kilogramów. Warto jednak pamiętać o tym, że błonnik przyda się naszemu organizmowi nawet wtedy, gdy utrzymanie wagi na odpowiednim poziomie nie jest dla niego problemem. Błonnik pobudza pracę jelit, suszone figi mogą być więc cennym wsparciem także dla tych osób, które często zmagają się z zaparciami. Nie można zapominać i o tym, że wspomagając pracę jelit suszone figi chronią nas przed wieloma groźnymi schorzeniami, na czele z rakiem jelita grubego.

Suszone figi a poziom ciśnienia

Innym składnikiem, którego nie brakuje w suszonych figach, a o którym wiemy, że jest wyjątkowo korzystny dla naszego zdrowia, jest potas. Ten ma wiele właściwości korzystnych dla organizmu, gdy jednak mówimy o tych jego cechach, które w szczególny sposób zasługują na podkreślenie, musimy zauważyć, że jest znany przede wszystkim z tego, że obniża ciśnienie. Naczynia krwionośne w organizmie, w którym nie ma mowy o niedoborach potasu, stają się bardziej drożne, to zaś sprawia, że krew krąży bardziej swobodnie i obserwujemy spadek ciśnienia tętniczego. Potas przyczynia się również do tego, że organizm może skuteczniej pozbywać się nadmiaru sodu, co także wpływa korzystnie na ciśnienie. Mając to wszystko na uwadze nie możemy być zaskoczeni tym, że suszone figi tak często znajdują się na listach produktów, po które powinny sięgać osoby z nadciśnieniem tętniczym.

Suszone figi na stres i pamięć

Każdy, kto miał w ręku dowolną mieszankę bakalii reklamowaną jako ta, która pozwala na lepszą koncentrację, musiał z pewnością zauważyć to, że figi są ważnym elementem jej składu. Nie ma w tym nic dziwnego, bo są bogate w magnez, a trudno o pierwiastek mający bardziej korzystny wpływ nie tylko na funkcjonowanie układu nerwowego, ale również na pracę mózgu. Suszone figi są zalecane zwłaszcza studentom oraz tym osobom, których praca wymaga nieustannego wysiłku umysłowego w warunkach stresu. Zapobiegają rozdrażnieniu i nerwowości, skutecznie przeciwdziałają zmęczeniu, poprawiają pamięć, usprawniają myślenie i poprawiają jakość snu. Trudno o owoc lepszy podczas kolejnej sesji egzaminacyjnej!

Jak kupować i jeść figi?

Jeśli mamy możliwość zaopatrzenia się w figi suszone „na wagę” pamiętajmy przede wszystkim o tym, że powinny być one miękkie w dotyku, z białym, równomiernym nalotem na ich powierzchni. Już po zakupie figi najlepiej umieścić w lodówce, bo nie służą im zbyt wysokie temperatury. Jedzenie fig nie jest wcale bardziej skomplikowane niż ich zakup. Najlepiej umyć je pod bieżącą wodą, a potem pokroić każdą z nich na cztery cząstki rozchylając je. Owoców nie obiera się ze skórki, a miękki miąższ bez trudu można zjeść z użyciem łyżeczki. Figi można jeść jako przekąskę, same sprawdzają się jednak znakomicie jako dodatek, choćby do sałatek i musli.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

—–