Czarny ryż – gotowanie, cena i właściwości

Czarny ryż – gotowanie, cena i właściwości

7 lipca, 2021 0 przez admin

Czarny ryż – gotowanie, cena i właściwości

Choć czarny ryż jest uważany za najrzadziej spotykaną odmianę tego produktu, jego popularność wzrasta. Doceniamy to, że jest najzdrowszym i najbogatszym w składniki odżywcze ryżem i coraz częściej stawiamy sobie pytania o to, jak może on wpływać na nasze zdrowie, gdzie go kupić i na co zwracać szczególną uwagę podczas jego przygotowania.

Jak przygotować czarny ryż?

Osoby, które gotują czarny ryż po raz pierwszy powinny pamiętać, że zajmie im to więcej czasu niż gotowanie ryżu białego. Jeśli nie przygotujemy go wcześniej, gotowanie może nam zająć nawet 50 minut i choć można zakończyć je wcześniej, należy liczyć się z tym, że nie będzie wtedy tak miękki, aby jeść go ze smakiem. Oczywiście, nie oznacza to wcale, że jesteśmy skazani na konieczność poddawania ryżu czarnego aż tak długiej obróbce. Tu rozwiązaniem jest przede wszystkim namoczenie ryżu przed gotowaniem. Jeśli nie zapomnimy o tym, ryż może być gotowany nie dłużej niż jego biała odmiana. Będzie wcale nie mniej smaczny, a ponieważ nie będziemy mieli do czynienia z długą obróbką, ryż nie straci też charakterystycznych dla siebie witamin oraz minerałów.

Mówiąc o gotowaniu ryżu czarnego należy podkreślić również to, że z czasem zmieni się jego barwa. Przed gotowaniem ryż rzeczywiście jest czarny, potem jednak jego kolor przeobraża się w ciemnofioletowy. Nie ma w tym przypadku. Wśród składników, z których znana jest ta odmiana, znajdują się również antocyjany – pigmenty znane doskonale jako skuteczne antyoksydanty, z którymi mamy do czynienia także w winogronach i wiśniach. To właśnie one odpowiadają za nieco inny kolor czarnego ryżu już po jego ugotowaniu. Przygotowując czarny ryż powinniśmy liczyć się również z tym, że może okazać się on bardziej kleisty niż znane nam białe odmiany. Ma też dość specyficzny, orzechowy smak.

Już po ugotowaniu czarny ryż może być wykorzystywany do urozmaicenia dań mięsnych, nic jednak nie stoi na przeszkodzie temu, aby serwować go również w towarzystwie dań reprezentujących kuchnię wegetariańską. To także ceniony składnik sałatek serwowanych na zimno, a także zup i dań zapiekanych.

Czarny ryż i jego cena

Czarny ryż ciągle jeszcze nie cieszy się tak dużą popularnością, jak jego białe odmiany, musimy więc liczyć się z tym, że wejście w jego posiadanie może okazać się dość skomplikowane. Nie znajdziemy go w każdym sklepie, w większych marketach oraz w sklepach ze zdrową żywnością możemy jednak poszukiwać go przekonani o tym, że nasze wysiłki zakończą się powodzeniem. Nie jest to żywność najtańsza, przed pierwszymi zakupami należy więc liczyć się z tym, że za kilogram ryżu należy zapłacić około 40 PLN. Na szczęście, czarny ryż przeważnie jest sprzedawany w opakowaniach półkilogramowych oraz w torebkach, których waga nie przekracza 100 gramów, jeśli więc chcemy zapoznać się z jego możliwościami, z pewnością nie będzie to musiało wiązać się z koniecznością wydawania bardzo dużych pieniędzy. Na rynku mamy do czynienia z dwoma odmianami czarnego ryżu – kleistą i jaśminową. Obie są bardzo smaczne, jednak to ryż kleisty jest ceniony szczególnie wysoko ze względu na swoje właściwości odżywcze i walory smakowe.

Czarny ryż i jego właściwości

Czarny ryż posiada prozdrowotne właściwości, o których ludzkość już od stuleci wypowiada się z uznaniem. Jeśli wierzyć znawcom tematu, w dawnych Chinach była to odmiana ryżu zarezerwowana przede wszystkim dla cesarza, jego rodziny i najwyższych dostojników, a sam ryż był często nazywany zakazanym. Wśród tych jego właściwości, które zasługują na szczególną uwagę na pierwszy plan wysuwają się właściwości przeciwzapalne. Wspomniane już antyoksydanty przyczyniają się również do tego, że ryż ma właściwości przeciwstarzeniowe, często zwraca się przy tym uwagę na jego rolę w profilaktyce antynowotworowej. Czarny ryż zwraca na siebie uwagę także dlatego, że charakteryzuje go wysoka zawartość błonnika, to zaś sprawia, że nie tylko wspiera pracę układu pokarmowego, ale również oczyszcza go wspierając jednocześnie pracę jelit. Regularne spożywanie czarnego ryżu może też wpływać korzystnie na nasz wzrok i układ krążenia zmniejszając ryzyko pojawienia się zmian o charakterze miażdżycowym. Czarny ryż jest też pożywieniem, któremu przypisuje się możliwość leczenia astmy. Jego spożywanie nie zastąpi, oczywiście, farmaceutyków, może jednak stanowić dla nich cenne wsparcie.

Czarny ryż a odchudzanie

Osoby, które znajdują się na diecie, nieustannie poszukują produktów sycących, zdrowych, a jednocześnie charakteryzujących się niewielką ilością kalorii wchodzących w ich skład – czarny ryż może okazać się w takim przypadku strzałem w dziesiątkę. To cenne wsparcie wszystkich tych osób, które chcą zredukować masę ciała, choć jego spożywanie ma sens przede wszystkim wówczas, gdy produkt ten nie jest poddawany zbyt długiej obróbce technicznej. Czarny ryż jest znacznie mniej kaloryczny niż jego biały odpowiednik, posiada przy tym w swoim składzie nie tylko aminokwasy i flawonoidy, ale również polifenole, cynk, żelazo, witaminy z grupy B, witaminę E oraz miedź. Jest też cennym źródłem błonnika pokarmowego zapewniającego uczucie sytości nawet po niewielkim posiłku.