Czarnuszka – jak ją jeść?

Czarnuszka – jak ją jeść?

2 lipca, 2021 0 przez Adrianna Kurletto-Madejska

Czarnuszka – jak ją jeść?

Czarnuszka znana jest nie tylko z cennych właściwości odżywczych. Wiele osób podkreśla, że tym, co może nam zaimponować, jest również jej ciekawy smak. Coraz częściej pojawia się także w polskiej kuchni, warto więc zadać sobie pytanie o to, jak ją jeść.


Czarnuszka w kuchni może przybierać jedną z wielu form, mamy więc do czynienia zarówno z doskonałym olejem, jak i z jej ziarnami – całymi i mielonymi, w zależności od przeznaczenia. To ciekawa alternatywa dla pieprzu, nie tak intensywna i wzbogacająca potraw o lekko korzenny zapach. Jeśli zdecydowaliśmy się na stosowanie jej ziaren, bez obaw możemy dodawać je nie tylko do zup i sosów, ale również do sałatek, pieczywa, a nawet do bigosu. Olej z czarnuszki także jest świetnym dodatkiem do sosów, sałatek, zup, a nawet kaszy, warto jednak pamiętać, że jest przeznaczony wyłącznie do stosowania na zimno. Gdy podgrzejemy go, utracimy wszystkie właściwości odżywcze, a tym samym stanie się on bezużyteczny. Czarnuszka może być też wykorzystywana w formie suszonej. Jest wówczas składnikiem nalewek i naparów leczniczych.